Skip to main content

STARTERSINFO KDV

Het toevertrouwen van je kind aan ons kinderdagverblijf, beschouwen wij als een grote blijk van vertrouwen. Van harte dank hiervoor!

Voor een vlot en aangenaam verloop van de opvang van je baby of peuter is het belangrijk dat we samen een paar afspraken maken. Bovendien willen we met deze bundel een praktische wegwijzer aanreiken voor de momenten dat je kind bij ons wordt opgevangen.

MIJN KIND START IN DE OPVANG. WAT BRENG IK MEE?


  • Reservekledij , reservebody
  • Eventueel een fopspeen (zonder koord of ketting) en knuffeldoekje (geen harige knuffeldieren of grote knuffels, geen grote knuffeldoeken)
  • Flessenvoeding: de juiste hoeveelheden melkpoeder in handige potjes en flessen met de nodige hoeveelheden water in
  • Borstvoeding: in flesjes. Er kan een reserve hoeveelheid bewaard worden in het diepvriesvak in de leefgroep
  • Jas of trui om buiten te spelen

GELIEVE KLEDIJ, FLESJES, POTJES MELKPOEDER, TUUTJE EN KNUFFEL MET DE NAAM VAN UW KIND TE VOORZIEN

WELKE AFSPRAKEN GELDEN ER?


  • Elk kind heeft een eigen vakje om de tas in op te bergen. Hierin vind je ook de briefwisseling, uitnodigingen, tevredenheidsenquête.... Gelieve geen andere persoonlijke spullen (vb. speelgoed, een fiets,...) mee te brengen naar het kinderdagverblijf. Bij verlies of schade valt dit buiten de verantwoordelijkheid van het kinderdagverblijf.
  • Doe de jas en de schoentjes van je kindje uit in de gang en berg ze op in het persoonlijk vakje. Doe dit niet in de leefgroep zodat het spel van de andere kinderen niet wordt gestoord.
  • Gelieve steeds binnen te komen in de leefgroep om je kind af te geven of op te halen. Dit maakt de dagelijkse informatieoverdracht tussen jou en de begeleidster veel makkelijker.
  • De flessenvoeding of borstvoeding geef je af aan de begeleidster bij het toekomen in de leefgroep. Ook medicatie geef je af aan de begeleidster bij het toekomen in de leefgroep.
  • Omwille van de veiligheid worden sieraden, speldjes en dergelijke afgeraden. Deze kunnen gemakkelijk los komen en vormen een gevaar (vb. in de mond steken) voor jouw kind en de andere kinderen. Kettingen aan tuutjes zijn niet toegelaten.
  • Bij zonnig weer heeft de opvang aandacht voor het insmeren van de kinderen met zonnecrème. De zonnecrème is hier ter beschikking. Zorg in de zomer voor een zonnepetje!
  • Geef ’s morgens door hoe laat je je kind ’s avonds ongeveer ophaalt. Dit in functie van de slaaptijden van je kind.
  • Als je kind niet naar de opvang komt moet je afmelden met een sms op het nummer 0490 56 56 75 of een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er wordt dan een respijtdag ingevuld. Doe je dit niet, dan wordt de dag aangerekend.

HOE WORDT DE ONTWIKKELING VAN MIJN KIND OPGEVOLGD?


In de opvang wordt je kind geobserveerd en gevolgd in zijn ontwikkeling. We hebben aandacht voor de zijn behoeften in de verschillende ontwikkelingsdomeinen, maar ook voor zijn welbevinden (hoe goed voelt het kind zich in de opvang?) en betrokkenheid bij het spelen (hoe geboeid is het kind bezig?).

We gebruiken hiervoor het kindvolgsysteem Ziko-Vo, ontwikkeld door het Centrum voor ervaringsgericht onderwijs, KU Leuven. Het is een instrument voor baby’s en peuters waarmee we je kind systematisch opvolgen en onze aanpak afstemmen op zijn ontwikkeling.

Het ‘kindportret’ invullen verloopt in 7 stappen.

STAP 1: Welbevinden en betrokkenheid

De begeleidster noteert in de ballonnen haar algemene inschatting van het welbevinden en de betrokkenheid van je kind.

STAP 2: Een algemene indruk

De begeleidster geeft in het hoofd van de figuur het beeld weer dat zij van je kind heeft.

STAP 3: Spel en relaties

In de buik van de figuur noteert de begeleidster haar meer gedetailleerde kijk op welbevinden en betrokkenheid van je kind in de leefgroep.

STAP 4: Ontwikkeling

In de acht kaders rondom het kind omschrijft de begeleidster de stappen die je kind gezet heeft in zijn ontwikkeling.

STAP 5: Vragen aan ouders

De begeleidster heeft de mogelijkheid om vragen aan jullie, de ouders te stellen. Die kan zij in de benen van de figuur noteren. Jullie kunnen antwoorden op het scheurblaadje schrijven en het portret ook aanvullen met eigen bevindingen.

STAP 6: Acties

De begeleidster formuleert de concrete acties die zij plant om welbevinden, betrokkenheid en ontwikkeling van je kind te ondersteunen en te stimuleren, in het kader onderaan.

STAP 7: Het gesprek met de ouders

Om het doel en de inhoud van het portret zo duidelijk mogelijk te maken, bespreekt de begeleidster het met jullie voor zij het meegeeft.

Het systeem wil de aandacht vestigen op de ‘talenten’ van je kind. De ontwikkeling van elk kind volgt een eigen weg. Het ene kind zal eerst praten, het andere loopt dan weer heel vlug. Ieder kind heeft ook eigen sterke kanten. Het hoeft daarvoor niet ‘afgemeten’ te worden aan andere kinderen. Een kind wordt in dit systeem niet vergeleken met leeftijdgenoten, wel met zichzelf. De vraag is dus niet: Hoe goed doet dit kind het al? maar wel: Wat doet dit kind (goed), waar is het sterk in?

Bij het invullen vragen we ons af: Wat begint dit kind nu te doen en te kunnen? Zo vertrekken we vanuit de sterktes van kinderen, niet vanuit hun tekorten.

VOEDING: Lekker, gezond, gevarieerd en vers


A-malop levert de voeding in ons kinderdagverblijf.

Ze specialiseren zich in het aanbieden van lekkere, gezonde, verse en gevarieerde warme maaltijden. Voor kinderdagverblijven wil dit zeggen op maat van de kinderen en dit volledig volgens de richtlijnen van Kind & Gezin.

Onze bewuste keuze voor het systeem van de koude lijn zorgt er namelijk voor dat er een minimale tijd is tussen het opwarmen van de maaltijd en het nuttigen van de maaltijd, waardoor de vitamines, de smaak en de textuur maximaal wordt behouden.

Bij de bereiding tracht hun keuken zoveel mogelijk met biologisch geproduceerde producten te werken. Zo kopen ze bijvoorbeeld bio appelen rechtstreeks bij de teler aan. De rijst is zowel fairtrade als bio- gecertificeerd. Daarbuiten kopen ze ook heel veel producten aan bij de producenten rechtstreeks. De aardappelen, groenten, en vlees komen rechtstreeks zonder tussenkomst van groothandel naar hun keuken.

Afhankelijk van de doelgroep worden de verschillende menu’ s opgesteld in samenspraak met de keukenverantwoordelijken, de diëtiste en een werkgroep van klanten die zorgen voor een evenwichtige samenstelling van de maaltijden.

Voor kinderdagverblijven worden de menu’ s opgesteld in samenspraak met een diëtiste die uitsluitend werkt op basis van de voorschriften van Kind & Gezin.

De maaltijden in kinderdagverblijven worden onderverdeeld in drie leeftijdscategorieën :

Starters jonger dan 6 maanden:

  • Geen soep
  • Portie 200gr per kindje: Aardappelen 50 gr , groenten 150 gr
  • Constitutie: zeer fijn – groentezalfje
  • Geen aanwezigheid van allergenen
  • Geen toevoeging van zout
  • Keuze uit: groentezalfje van wortel, broccoli, venkel, knolselder, bloemkool, pompoen, courgetten, rode biet en aubergine.

Kinderen van 6 maanden tot ongeveer 18 maanden 6 maanden tot 1,5 jaar:

  • Soep van de dag 125 ml per kind
  • Portie 250gr per kindje: Aardappelen 100 gr, groenten 150 gr, vlees- of vis 50 gr
  • 22 verschillende soorten groenten
  • Constitutie: geprakt - stukjes - goed gemengd

Peuters tot 3 jaar Peuters van 1,5 tot 3 jaar:

  • Soep 125 ml per kind
  • Portie 300 gr per kindje: Aardappelen 100 gr, groenten 150 gr, vlees of vis : 50 gr
  • 32 verschillende soorten groenten
  • Constitutie: aardappelen – groenten en vlees/vis afzonderlijk

A-malop speelt in op de individuele en specifieke behoeften van het kind: dieetmaaltijden als gevolg van één of meerdere allergieën, vegetarische maaltijden of halal-maaltijden.

De standaardmenu’ s zijn opgesteld in een roterend 6-weken-systeem rekening houdend met alle voorgaande specificaties. Bovendien is er voor de peuters een apart zomer- en wintermenu.

De soepen voor de baby’ s en de peuters zijn steeds zonder melk, zonder gluten, zonder garnituur en zijn zoutarm.

De fruitpappen zijn gemaakt op basis van 100% fruit (geen toevoeging van bewaringsmiddelen).