Skip to main content

Even voorstellen: het project “Families in beeld”

In de kinderopvang begeleiden we kinderen in hun ontwikkeling naar volwassenheid en bereiden we hen voor op het participeren in de samenleving. De kinderen van vandaag zijn immers de samenleving van morgen. Die samenleving herbergt een verscheidenheid aan mensen met verschillende leefstijlen, levensovertuigingen, visies, waarden en normen...

Jonge kinderen leren spelenderwijs de hele dag door. Ze leren niet alleen lopen en praten, maar ook allerlei sociale vaardigheden, regels en waarden. Ze leren zorg voor elkaar te hebben, rekening met elkaar te houden en ze leren delen.

We willen graag dat kinderen opgroeien tot autonome en zelfverzekerde volwassenen.

Onze begeleidsters helpen kinderen hierbij door allereerst een veilige omgeving te creëren en de ontwikkeling van een positief zelfbeeld te ondersteunen. Een positief zelfbeeld is namelijk de basis die nodig is om verschillen tussen mensen te kunnen waarderen.

Voor ons project ‘Families in beeld’ maken we in de leefgroep een familiemuur of familieboekjes. Op die manier brengen we de familieachtergrond van alle kinderen in beeld.

Voor jonge kinderen zijn (emotionele) veiligheid en vertrouwen de basis. Foto’s van thuis kunnen hierbij een hulpmiddel zijn. Allerlei foto’s zijn welkom: van het kind, van familieleden, van huisdieren of van andere belangrijke mensen of voorwerpen uit het leven van het kind.

Met de familiemuur willen we een beetje van ‘thuis’ in onze opvang brengen, zodat ieder kind zich veilig en erkend kan voelen. Het biedt mogelijkheid aan een kind om te vertellen over thuis, papa, mama, broer, zus, hond, poes, ...

Met de foto’s willen we ook overeenkomsten en verschillen in beeld brengen. Zo hopen we dat kinderen met openheid en nieuwsgierigheid zullen opgroeien.

We hebben jullie hulp hiervoor nodig. We willen je vragen om één of meerdere foto’s van de familie van je kind mee te nemen. Het mag ook gaan om andere belangrijke mensen uit het leven van je kind. We zullen de foto’s kopiëren en eventueel vergroten en je krijgt de foto’s dus weer terug. Als je geen foto’s of fotocamera hebt, of geen foto’s wilt geven, laat het ons dan weten, dan zoeken we naar een oplossing.

Als je vragen hebt, kom dan gerust naar ons toe. Bij voorbaat dank voor de medewerking!

De begeleiders van unit 1
Nathalie, Eliane, Rayma, Vicky en Katia

De begeleiders van unit 2
Evy, Laurie, Eline, Lara, Lynn en Sabine

De begeleiders van unit 3
Kim, Kyana, Lies, Greet en Tine

De begeleiders van Ons Huisje
Maria, Kanika,Britt, Marinka en Marleen